Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Ingmar Bergman

 
 
Ingmar Bergman i Stockholm i 1964. Foto: Irving Penn

Ingmar Bergman i Stockholm i 1964. Foto: Irving Penn

 
 

«Tålmodighet – tålmodighet – tålmodighet – ingen panikk!
Den tid er over hvor man tror man kan skrive et manus på noen dager.»
Ingmar Bergman

Hva skjedde i møtet mellom de to gigantene Ingmar Bergman og Irving Penn 53 år siden? Der skulle jeg gjerne vært flue på veggen!

Ingmar Berman (1918–2007) har vært en av de store inspirasjonskildene i mitt voksne liv. Jeg har nærmest slukt hans filmer, og de beste er lagret i mitt sinn, for å bruke store ord.

Geniet med nervene utenpå huden; rovdyret, den ensomme kvinnebedåreren som var gift seks ganger, en av tidenes mest visuelle kunstnere. Mystikeren med en historie man kan lese om i selvbiografiene Laterna magica og Bilder.

Og for noen filmer han lagde! Når jeg tenker «Ingmar Bergman», kommer bildene umiddelbart frem på netthinnen, og jeg mottar i takknemlighet – og med rystelse. Det vakre, sorgfulle ansiktet til Victor Sjøstrøm i Smultronstället fra 1957, det fantastiske bildet av Max von Sydow i kamp mot et tre i øde natur i Jomfrukällan fra 1960, Liv Ullmann og Bibi Andersson i Persona fra 1966, den kreftsyke diva Ingrid Bergmans dirrende nervøsitet i Höstsonaten fra 1978.

Ingmar Berman hentet fra sin traumatiske barndom – dog ikke sentimentalt. «Jeg befinner meg mellom havregrøten og magien», sa han. «Noen få ganger har jeg maktet uhindret å bevege meg mellom drøm og virkelighet».

I Bergmans filmer blir landskaper «mindscapes». Landskapet var viktig for ham fordi det kunne brukes filmatisk til å speile noe langt viktigere – den menneskelige psyke.

Han var overbevist om at bilder og musikk går forbi det rasjonelle og direkte til det emosjonelle. Sven Nykvist var utrolig viktig i så måte – «Bergmans öga» filmet – og ikke minst lyssatte – Bergmans filmer.

I sluttscenen i Fanny och Alexander har Jarl Kulle en vidunderlig monolog: «Där ute finns den stora världen, och ibland lyckas den lilla världen spegla de stora världen, så att vi förstår den lite bättre.»

Ingmar Bermans filmer er en skattkiste som fortsatt er like aktuell. Den blir bare bedre og bedre med årene.

Vil du vite mer?

Det finnes et hav av intervjuer, filmsnutter og hele filmer på YouTube.

Finn ut mer om Ingmer Bergman på ingmarbergman.se
Irving Penn har for tiden utstilling på RMN-Grand Palaisi Paris