Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Oscar Wilde om hvorfor kunst er unyttig

 

Brev fra Oscar Wilde til Bernulf Clegg i boken «Letters of Note» (red. Shaun Usher).

 
 

Fra den interessante boken « Bemerkelsesverdige brev», presenterer jeg herved Oscar Wildes elegante formulering om kunst.

Fra Oscar Wilde til Bernulf Clegg, 1891

16, Tite Street,
Chelsea. S.W.

Kjære sir

Kunst er unyttig fordi kunstens mål simpelthen er å skape en stemning. Den skal ikke instruere eller påvirke til handling på noen slags måte. Den er imponerende steril, og undertonen ved denne gleden er sterilitet. Hvis kontemplasjonen som et kunstverk skulle gi, blir etterfulgt av en eller annen slags aktivitet, er verket enten av en svært annenrangs kvalitet, eller så har tilskueren ikke forstått det fulle og hele kunstneriske uttrykket.

Et kunstverk er unyttig på samme måte som en blomst er unyttig. En blomst blomstrer for sin egen gledes skyld. Vi opplever et øyeblikks glede av å se på den. Det er det eneste som kan sies om vårt forhold til blomster. Mennesket kan selvfølgelig selge blomsten, slik at den dermed blir nyttig for ham, men dette har ingenting med selve blomsten å gjøre. Det er ikke en del av dens innerste natur. Det er en uvesentlighet. Det er en utnyttelse. Alt dette er svært uklart, er jeg redd. Men temaet er omfattende.

Ærbødigst,
Oscar Wilde

Vil du lese mer?

Kjøp boken Bemerkelsesverdige brev på tronsmo.no