Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Alfred Eisenstaedt

 
 
Children at a Puppet Theatre. Paris, 1963. Foto: Alfred Eisenstaedt

Children at a Puppet Theatre. Paris, 1963. Foto: Alfred Eisenstaedt

 
 

«Den milde bøddel» ble han kalt. Alfred Eisenstaedt (1898–1995) ble en av fotohistoriens legender som stabsfotograf i LIFE Magazine. Han hadde mer enn 90 forsider i det verdensberømte bladet.

Jeg tror intet magasin satset så mye på godt fotografi som LIFE i perioden fra 1940-tallet til 1970. Jeg var pasient på sykehus i et par år som barn, og da var fars  medbrakte ferske utgave av LIFE alltid en stor gave. Jeg kunne ikke lese, men studerte bildene.

Eisenstaedt ble født i Tyskland. Han ble såret under første verdenskrig. En periode var han knappe- og belteselger (!), og han reiste til USA.

Han fikk kamera som 11-åring og hadde en rik karriere. Han skapte det fantastiske bildet av Churchill som gjør V-tegnet, kelneren i Davos på skøyter med et elegant glass på serveringsbrett, og den kyssende matrosen på 5th avenue i forbindelse med feiringen av D-dagen. For å nevne noen få.

«Elsie», som var hans kallenavn, kom ikke som en fotograf på oppdrag, men «som en venn». Det lille Leica-kameraet ufarliggjorde fotograferingssituasjonen, noe som var viktig for Eisenstaedt.

Til ettertanke i julen

I dag er det julaften. Julen er en konservativ høytid, hvor tradisjonen står sterkt. Den positive delen av julen blir viktigere og viktigere.

I et land hvor nettbrett for barn er en religion, data- og mobilhysteriet blir sett på som fremgang og kvalitetsbegrepet utvannes, trenger vi noe å samle oss rundt. La de forventningsfulle barna til Eisenstaedt symbolisere håp i denne glade, men krevende høytiden.

Det ligger tunge skyer over vår verden. La oss ta vare på barna og ikke tre ungdom og voksenliv over hodet på dem for tidlig!

Vil du vite mer?

LIFE Behind the Picture: Children at a Puppet Show, Paris, 1963.
LIFE Magazine
International Center of Photography om Alfred Eisenstaedt.