Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen Morten Løberg

 
 
Et tjern  av Morten Løberg. 2005

Et tjern av Morten Løberg. 2005

 
 

Jeg har valgt å vise et naturbilde. Et tjern er fotografert på infrarød-følsom sort-hvitt-film i myra ved hytta i Ringsakerfjellet. Jeg har ferdes i dette terrenget siden jeg var 15 år gammel, men har aldri sett lyset så trolsk som denne dagen i 2005, hverken før eller etter. Barytt silver print på Agfa Record-Rapid, et papir som er utgått for mange år siden, men som jeg bunkret noen pakker av og la i fryseren. Fin, varm bildetone og vakker overflateglans, slik en ordentlig mørkeromsforstørrelse skal være.
Morten Løberg

Morten Løberg er en av våre betydelige fotografiske kunstnere. Hans bilder har beveget meg siden jeg så hans arbeider på Fotografisk Vårutstilling (nå bare Vårutstillingen) i 1978. Jeg kjenner heller ingen som har så stor kunnskap om fotografi som ham.

Kunstnerisk ligger Løberg i dialog med Jan Groth og Minor White – det er min personlige tolkning. Han fotograferer minimalistisk, med en poetisk følelse – og med den aller ypperste fagmessige utførelse. Hans bilder er håndverksmessige nytelser som forsterker det kunstneriske uttrykket.

Som en av de viktigste formidlerne av fotografi vi har hatt i Norge har Morten Løberg er også skrevet mengder av artikler om fag, teknikk og kunst. Han har gitt ut flere bøker, og selv om han mestrer det digitale faget til fingerspissene, heter den siste boken hans Mørkerom og lukta av fiks. Den har en naturlig plass i mitt mørkerom.

Vil du vite mer?

Les og se mer på Morten Løbergs offisielle nettsted
Morten Løberg på 100 Norwegian photographers