Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Boken Deilig er jorden

 
 
Maura, Nannestad, 21. november 2013 . Foto: Helge Skodvin

Maura, Nannestad, 21. november 2013. Foto: Helge Skodvin

 
 

Boken Deilig er jorden kom ut i høst. Det er en knyttneve mot den kommersielle julefeiringen som de fleste ubevisst omfavner. En humoristisk ørefik. Boken bør ligge under årets juletrær – ikke minst de av plast.

Tekstene i boken er skrevet av Frode Grytten. Frode – født og oppvokst i Odda – er en av mine yndlingsforfattere. Bøkene hans har dypt alvor og herlig underfundig humor med røtter til blues, jazz, fotografi og annen billedkunst. Bikubesong og Saganatt er introduksjoner til en rekke av hans utgivelser.

Frodes stemme og dialekt kan gi gåsehud. Det har Salongen på NRK P2 forstått, hans dikt med musikk er blant høydepunktene i NRKs historie.

Et utdrag fra boka:

Ønskeliste
Han ønsker seg ikkje fleire slips, ullsokkar, vottar, hanskar, skjorter, gensarar. Han ønsker seg ikkje fleire kvite boxershorts, svarte boxershorts, lilla boxershorts. Han ønsker seg ikkje fleire øskjer med Kong Haakon, Sfinx, Anthon Berg. Han ønsker seg ikkje fleire filofaxar, sjuande sansar, notatbøker. Han ønsker seg ikkje fleire Jo Nesbø-romanar. Han ønsker seg ikkje meir aftershave eller Kukuí Oil-sjampo frå OGX. Han ønsker seg ikkje nasehårtrimmar eller hudpleiekos. Han ønsker seg ikkje ein ellevill, elektronisk slipshengar. Han ønsker seg ikkje fleire hovudtelefonar med noise cancellation-funksjonar. Han ønsker seg ikkje fleire prosecco-glas eller Zenkuru fotmassasje. Han ønsker seg ikkje Star Wars Jedi Deluxe morgonkåpe. Han ønsker seg ikkje smørekoffert frå Swix. Han ønsker seg ikkje lystfremjande feromanparfyme. Han ønsker seg ikkje bluetooth-hanskar. Han ønsker seg ikkje ølsmaking på det lokale mikrobryggeriet. Han ønsker seg ikkje spaweekend på Farris Bad. Han ønsker seg ikkje skytedate med kompisane eller spektakulær rafting med kollegaene. Han ønsker seg bare litt fred.

Helge Skodvin, som har tatt bildene i Deilig er jorden, er den alvorlige humoristen i norsk fotografi. Etter utdannelsen i London og fartstid i Bergens Tidene har han markert seg som en skildrer av Norge og verden med et helt spesielt skråblikk.

Prosjektet 240 landscapes, der han har fotografert utallige Volvo 240-er, er et herlig nostalgisk portrett av Norge – det samme er hans fergebilder. Serien A Moveable beast er en rekke tragikomiske bilder av dyr som flyttes fra Bergens Universitetsmuseums avdeling for naturhistorie til et lager.

I fem år har Skodvin fotografert julen i de mest absurde, kommersielle omgivelser. Og Deilig er jorden har da også blitt en generøs finger i øyet på oss alle – knallhard mot den kommersielle forsøplingen av et vakkert budskap.

Vil du vite mer?

Du får boken Deilig er jorden i bokhandler rundt om i Norges land – og på Internettet.
Samlaget har gitt ut flere av Frode Gryttens bøker.
Se flere av Helge Skodvins bilder på helgeskodvin.no