Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografmester Hans Jørgen Brun

 
 
Familien Prestegård fra Voss  av Hans Jørgen Brun

Familien Prestegård fra Voss av Hans Jørgen Brun

 
 

Ordet «fag» forbindes med kunnskap, dyktighet, kyndighet, stolthet, studium, uttrykk, vitenskap, håndverk, virksomhet – og jeg vil legge til – glød, arbeidsmoral, kjærlighet, omsorg og vilje. Hans Jørgen Brun er Norges fagfotograf par excellence. Han har utført mer enn ufattelige 30 000 (!) fotografiske opptak. Tenk hvor mange mennesker han har gledet!

I vår tid hvor så mange kaller seg fotograf, fuskes det notorisk i faget hver eneste dag. Ordet «kvalitet» er nesten ute av dagligspråket – matvarekjedene markedsfører billig, billig, billig. Portrettfotografene har også ofte svart sviktende marked med tilbudspris. Men Hans Jørgen Brun har i mer 40 år stått i vinden med sitt budskap – faglig stolthet. I 2015 fikk han Fotografiprisen, svært vel fortjent.

I sine beste stunder skaper han også billedkunst. I den fantastiske boken Med åpne øyne viser han portretter i verdensklasse. Det er kanskje den boken som blir mest studert på min workshoper i Vågå, der vi har en solid samling av fotobøker fra hele verden.

Og: Hans Jørgen Brun er kanskje den mest generøse kollegaen i bransjen. Ser han gode ting, gir han øyeblikkelig respons.

Jeg spurt ham hvilke av hans bilder han vil vise i årets julekalender. Svar: Det daglige brød – en ujålete familegruppe.

Prøv å gjøre dette selv. Det ser enkelt ut. Men det er det ikke!

Bildet er skapt analogt og vil vare i hundrevis av år. Om hundre år er disse menneskene borte. Det som er igjen av familiefellesskapet er dette fotografiet.

Hans Jørgen Brun skriver selv om bildet Familien Prestegård fra Voss:

Familiegrupper er noe av det morsomste jeg gjør, men samtidig noe av det vanskeligste. Kontraster i klær og høyde på personene spiller en stor rolle for det endelige resultatet. En liten vektforskyvning på bena fra en av personene forandrer hele komposisjonen. En vriding i kroppen den ene eller andre veien kan få en bred person til å bli smalere eller omvendt. Når det gjelder hender, er det mange utfordringer: du skal ikke lage noen konstruksjoner som er unaturlige for den du fotograferer. Helst skal hver bevegelse springe ut fra personen selv for at bildet skal få sin naturlighet. Bakgrunnen skal belyses og avstemmes mot gruppen. Til slutt kommer uttrykkene og hvordan bildet kommuniserer til betrakteren.

Vil du vite mer?

Hans Jørgen Bruns nettsted hjbrun.no
Hans Jørgen Brun på Facebook
Hans Jørgen Brun intervjuet av Arild Noven på foto.no
Kjøp boka Med åpne øyne på hjbrun.no