Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Årets julegave: Boken 2680 Vågå

 
 
Ragnhild og Hans. Vågå 2010. Foto: Lasse Bjørn Rossing

Ragnhild og Hans. Vågå 2010. Foto: Lasse Bjørn Rossing

 
 

Boken 2680 Vågå – Morten Krogvold Workshop 1989–2019 er på markedet nå. En fabelaktig gavebok!

Det ikke er mine bilder som vises i boken – men arbeidene til en rekke av workshopdeltagerne jeg har hatt gleden av å undervise gjennom 30 år.

Selv har jeg bidratt med en tekst om hva workshopene inneholder samt historikk, og generelle tanker om fotografi og annen kunst. Sommeren ble dessuten brukt til å skrive korte tekster til nesten 200 av bildene i boken.

2680 Vågå er derfor en blanding av fotografier med kunstnerisk innhold på høyt nivå, og en lærebok i fotografi. Boken er praktfullt trykket i Italia, designet er smakfullt, og resultatet ble en flott murstein på 3,7 kilo! Kjøp 2680 Vågå direkte fra forlaget Bokstav og bilde.

Et av de bildene som får mest respons, er Lasse Bjørn Rossings «Ragnhild og Hans». Digitalfotografiet, med sine mange fordeler, har på minussiden bidratt til å øke fotografenes overfladiskhet. Alt skal gå kjapt, det er jo så enkelt å få til akseptable resultater med dagens teknologi …

Imidlertid, for å få til et bilde som dette, nytter det ikke bare å «droppe innom» til fremmede mennesker. Det er arbeidsprosessen og dypdykket i andres liv som er så interessant når man skal skape et fotografi.

I boken skriver først Lasse Bjørn (kursiv), og så jeg:

Stein Mehren sier i et av sine fineste dikt: «For lyset i et ansikt som elsker / tar aldri slutt». Nettopp slik var opplevelsen da jeg fikk lov til å fotografere Ragnhild (89 år) og Hans (90 år) i Ursand i 2010. Da hadde de vært gift i 67 år.

«Jeg fikk nesten sjokk da Lasse Bjørn Rossing viste meg dette bildet! Intensiteten i hele scenen er sterk, vakker og gjenspeiler kjærlighet, liv og død. Her kan man formelig høre prestens ord om kjærlighet “til døden skiller dere ad”. De to gamle klynger seg til hverandre, som om de favner livet og evigheten. Dette er ikke et snapshot!

Lasse har humør og empati og brukte tid med Ragnhild og Hans. Han besøkte dem flere dager på rad og beriket hverdagen deres. Og de returnerte kommunikasjonen med gripende energi!»

Kjøp boken

Kjøp boken direkte fra forlaget Bokstav og bilde. Har du bidratt med ett eller flere bilder til boken, får du 10 prosent rabatt.
Kjøp boken på foto.no
Les anmeldelse av boken på foto.no: «Et historisk praktverk fylt med inspirasjon»