Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Eva Nielsen

 
 
Portrett av Sofia. Napoli, november 2019. Foto: Eva Nielsen

Portrett av Sofia. Napoli, november 2019. Foto: Eva Nielsen

 
 

I en vacker våning vid Piazzetta Ascensione satt jag dag efter dag trollbunden av allt som serverades av de sköna konsterna. Jag vandrade runt i kontrasternas pulserande Neapel för att försöka skapa fotografisk konst, hela tiden med Mortens ledord som ett mantra; koncentration, energi, äkthet, enkelhet och respekt för objektet. Mitt fotografi av Sofia symboliserar hur ett barn i en stor, okänd och ibland skrämmande värld är beroende av ett ledsagande ljus för att våga ta nästa steg i livet.
Eva Nielsen

Det slår meg gang på gang hvor mye fantastisk fotografi det skapes på mine workshoper. Workshopen i Napoli i november i år var intet unntak. Deltagernes utstilling i et av Italias vakreste gallerier, Made in cloister, ble fremragende.

Eva Nielsen har ikke fotografert på alvor særlig lenge. Hun var på Morten Krogvold Workshop Trinn 1 i Vågå i fjor og skapte et vakkert bilde som er med i boken 2680 Vågå – Morten Krogvold Workshop 1989–2019.

Ingen er mer intenst konsentrert under forelesningene enn Eva. Hun sluker hvert ord og våger å stille spørsmål. En drømmedeltager på workshop! Da jeg så hennes bilde av Sofia, tenkte jeg umiddelbart på Sara i Roman Vishniacs fotografi The only flowers of her youth fra Warszawa i 1938, som jeg har vist i kalenderen tidligere. Det er et av de sterkeste bildene jeg har sett i hele mitt liv. Derfor grep Evas bilde meg så sterkt.

Jeg vet ikke om Evas yrke som gynekolog har forsterket hennes empati – men utstrålingen fra fotografen må ha smittet over på den lille piken. Bildet er unnfanget i trappen opp til undervisningslokalet. Lyset er magisk, ikke minst spennet mellom lys og skygge. Sofia står i lyskilden, som kommer fra et vindu og skaper en form som rammes perfekt inn av mørket. Benstillingen og skyggene fra føttene understreker komposisjonen og utstråler nerve og intensitet. Når man betrakter fotografiet, går blikket direkte til pikens ansikt, som uttrykker tidløshet, sårbarhet og skjønnhet.

Bli med på workshop

Jeg holder flere workshoper i 2020. Meld deg på kurs i Vågå eller Oslo!