Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen Nils Olsson Reppen

 
 
«Gruppebilde» av Nils Olsson Reppen

«Gruppebilde» av Nils Olsson Reppen

 
 

Studer disse fantastiske ansiktene! De kraftige kjevene – mennesker preget av vær, vind og hardt arbeid. Se på de to kvinnene på hver side i første rekke. De to med hodeplaggene. Kraftige ansikter. Mannhaftige, rå – men verdige. Hvor gamle er de? Kanskje langt yngre enn vi tror.

De fleste på bildet er preget av stundens alvor, der de står og møter en mann bak et svart teppe. Barna responderer annerledes. De er pent kledd. Og alle har vært døde i mange, mange år. Men de er her for oss.

Mannen bak kameraer heter Nils Olsson Reppen (1856–1925). Han emigrerte til Amerika i 1882. Ble fotograf i Minnesota og returnerte til fattige Norge i 1890-årene. Han arbeidet ikke i studio. Bildene ble skapt utendørs, med dramatiske fjell, fjorder og isbreer i bakgrunnen.

Han plasserer ofte menneskene nederst ved billedkanten og lar det voldsomme landskapet reise seg som et fyrtårn mot himmelen. Reppen makter å få frem volumet i landskapet - menneskene er på et kort besøk i naturen og evigheten.

En del av fotografiene gikk tapt i brann. Men de som er bevart, er verdifulle menneskeskildringer. Du finner dem i Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane  og på deres Flickr-konto.

«Johannes Torstad på gården i Sogndalsdalen» av Nils Olsson Reppen

«Johannes Torstad på gården i Sogndalsdalen» av Nils Olsson Reppen