Kunstneren Vasilij Kandinskij

Yellow-Red-Blue. 1925. Vasilij Kandinskij.
There is no must in art because art is free.
Vasilij Kandinskij
Vasilij Kandinskij (1866–1944) var den første total-abstrakte kunstner i historien. Han gjorde et like stort brudd i billedkunsten som Arnold Schönberg i musikken.
Inntil en historisk dag i 1910 skulle maleriet forestille noe.
Kandinskij betraktet musikken som den høyeste av alle kunstarter, og mente at enhver skapende kunstner – uansett fagfelt – burde sette seg inn i tonekunstens metoder og lære seg til å bruke dem i sitt eget medium.
Han omtalte musikken som den beste lærer, og sa at man måtte studere og anvende musikkens lover.
«Fargene er vårt klaviatur, øyene er harmoniene, sjelen er klaveret med de mange strenger.»
I utstillingen Spor i sjø viser Ingvar Moi grafiske trykk av gamle ror – formet av sjø og tid, og gjenskapt i stort format.
I 2009 fikk jeg mulighet til å skildre Peterskirken fra en annen vinkel – et høyere kamerastandpunkt. Lyseksplosjonen gjennom vinduene i kontrast til de små menneskene i inngangspartiet ble til det bildet jeg ønsket.
Inge Morath ble som første kvinne medlem av «gutteklubben» Magnum. Men lamaen er – dessverre – intet snapshot.
Langstrakte kropper, svevende former og et mørklagt atelier. På denne langfredagen skriver jeg om El Grecos korsfestelse.
Henry B. Goodwins bilder av Stockholm er myke, romantiske – og kompromissløse. En fotograf som ble skjøvet ut i kulden, men hentet tilbake som en klassiker.
Etter nesten 40 år ønsker vi å fornye Morten Krogvold Workshop. Vi vil skape ny energi i undervisningen og i rammene rundt – derfor flytter vi fra Vågå til Hotel Wassilioff i Stavern.
Nyttårsaften er en tid for ærlig selvrefleksjon og ettertanke. Hvordan bruker vi egentlig våre 30 000 dager?
Julaften er den vakreste aftenen i året, men samtidig den mest brutale. På denne kvelden forsterkes alle følelser.
Ta en pause fra førjulsmaset med seks minutter musikalsk meditasjon. Dan Gibsons gregorianske toner byr på ro og refleksjon i denne hektiske tiden.
En refleksjon over Håkon Blekens kunst, arv og kunstneriske dybde i møte med en tid der store åndshøvdinger synes å bli stadig sjeldnere.