Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Akseli Gallen-Kallelas «Lemminkäinens moder»

 
 
Lemminkäinens moder av Akseli Gallen-Kallela. 1897.

Lemminkäinens moder av Akseli Gallen-Kallela. 1897.

 
 

Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) er den store finske nasjonalmaler. Han tolket nasjonaleposet Kalevala – et episk diktverk som ble samlet av Elias Lönnrot på 1800-tallet. Her får du drømmer, myter, naturskildringer, magi, helter, antihelter og skurker. Diktet har blitt en del av den finske folkesjel.

Komponisten Jean Sibelius og andre store finske kunstnere har også vært inspirert av denne drømmeaktige legendefortellingen. Sibelius’ tonedikt «Svanen fra Tuonela» er et av verdens vakreste musikkstykker – en 10-minutters melankolsk renselse.

Det er de store spørsmål om kunsten og livet som skildres i det fantastiske bildet Lemminkäinens moder fra 1897. Du ser dette kanskje i lite format på vei til jobben eller i en lunsjpause – derfor ber jeg om et øyeblikks konsentrasjon, så du får øye på svanen øverst til venstre.

En tolkning av Lemminkäinens moder: Lemminkäinen, helt og dikter, ville finne dødens hemmelighet ved å skyte dødsrikets, Tuonelas, svane. Han hviler nå, overvunnet, ved siden av den blodrøde stenen. Svanen, symbolet på dødens evige hemmeligheter, svømmer majestetisk vekk på den mørke elven.

Gallen-Kallelas mor var modell for bildet. «Min egen mor, min kloke, intelligente og sjelfulle mor, og jeg, en frukt av hennes liv, har lært meg alt dette, som mine sanser har brakt frem», skriver Gallen-Kallela. Og videre: «Han ligger på jorden, kroppsblek og grønn ved siden av det sorte vann, hvor svanen fjerner seg med en hånende sving på halsen. De livgivende solstrålene gir moren håp, og hun sender biene for å hente en balsam fra stålendenes kilde. Dødelige urter med bleke blomster og blåsorte bær vokser blant menneskekroppens rester.»

Vil du vite mer?

The Story in Paintings: Kalevala, Finland’s Epic.