Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Maleren og fotografen Florence Henri

 
Blomsterkollasjen Composition Nature Morte av fotograf Florence Henri

«Composition Nature Morte (Still-Life Composition)». Foto: Florence Henri, ca. 1931.

 
 

Florence Henri (1893–1982) ble 89 år og startet sin kunstnerbane som barn. I motsetning til i vår tid, hvor barn er hjelmbekledde og følges til skolen, og hvor ungdommer er overvåket av sine foreldre, kjørte Henri sitt eget løp – for å si det mildt!

Hun ble født i The Big Apple – New York – i 1893. Moren døde da hun var to år. Faren, som arbeidet i oljebransjen og var velstående, hadde mer enn 320 reisedøgn i året. Han hentet ikke i barnehagen, med andre ord. Far og datter bodde litt på Isle of Wight, før Henri ble sendt til Roma, der hun bodde hos slektninger og gikk på klosterskole.

Florence Henri var ung tenåring da faren vandret til de evige jaktmarker. Som velstående ungdom reiste hun ut i verden alene. Første stopp ble Berlin, der hun studerte maleri med blant annet Vasilij Kandinskij (!) – dette var under første verdenskrig.

For å få tillatelse til å dra til Paris, giftet hun seg proforma i 1924. Der studerte hun under en av de aller viktigste bildekunstnerne, Fernand Léger.

Hun må ha hatt et sosialt talent, masse kvinnelig sjarm – og naturligvis en stor kunstnerisk begavelse! Hun kom alltid lynsnart i kontakt med de beste, og stilte ut med Paul Klee, Mondrian og Picasso i løpet av kort tid.

Florence Henris ansikt bak en vindusramme

«Selvportrett, 1937». Foto: Florence Henri

I 1929 dro hun på sommerkurs i fotografi med en av hovedpersonene på Bauhaus-skolen, geniet László Moholy-Nagy. Undervisningen og inspirasjonen fra sommerkurset handlet om å finne nye perspektivvinkler og å «gjøre merkelig». Henri ble her hektet på det surrealistiske fotografiet og arbeidet med det i 30 år. Hun stilte ut med legender som Edward Weston og Paul Strand.

Henri ble også mentoren til to av fotografihistoriens viktigeste fotografer, nemlig Gisèle Freund og Lisette Model.

I sine egne bilder brukte hun mye speil, lagde collager og gjorde aktbilder av seg selv. Hun arbeidet etter hvert også med intelligent reklame. Hun fotograferte med sin Rolleiflex, og jobbet med forskjellige fokuspunkter, dobbelteksponeringer og close-ups – alltid på jakt etter nye muligheter.

Hvordan hun egentlig hadde det, aner jeg selvsagt ikke. Men hun arbeidet til det siste, omgikkes de lysende intellektuelle, stilte ut med de beste – og ble en gang fotografert i en gedigen vakker cabriolet med skautet vaiende i vinden.

Vil du vite mer?

Florence Henri (moma.org)
Florence Henri, 1927 guest student (bauhauskooperation.com)
Meet Florence Henri, One of Photography's Unsung Influencers (time.com)