Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Maleren Angelika Kauffmann

 
Ariadne forlatt av Theseus. Angelika Kauffmann, 1774

Ariadne forlatt av Theseus. Angelika Kauffmann, 1774

 
 

Angelika Kauffmann (1741–1807) var en kvinnelig maler i særklasse. Jeg skriver «kvinnelig» fordi det å nå frem i kunsten som kvinne på den tiden, var nærmest umulig.

Men Kauffmann var ikke som andre. Hun hadde alt! Begavelse, dannelse, kultur – og i tillegg sjarm og skjønnhet.

Kauffmann ble født i Sveits, reiste til Italia, deretter til England og tilbake til Italia. Hun var et vidunderbarn – allerede som tolvåring fikk hun oppdrag for adelige og biskoper som ville la seg portrettere.

Hun snakket flere språk flytende: tysk, italiensk, fransk og engelsk. Som ung kvinne reiste hun til Roma og ble et trekkplaster for engelske reisende som gjerne ville bli portrettert. Med en god sigar, et glass og selskap av en vakker, dannet ung pike som også kunne engelsk, var det festlig å bli forvandlet til et kontrafei! Meetoo var ikke et tema den gang.

Etter et opphold i Venezia reiste Kauffmann med den britiske ambassadørfruen til London. Snart var hun opptatt i kongelige kretser. Hun portretterte også datidens ledene portrettør, Joshua Reynolds. Han ble så begeistret for bildet at han umiddelbart gjorde gjengjeld.

Kauffmann er aller mest kjent som historiemaler, men måtte ofte «nøye seg» med å portrettere og male landskaper. Historiemalere var menn!

Etter å ha «utført sine ekteskapelige plikter» reiste hun tilbake til Roma. Hennes mann gikk over til de evige jaktmarker, og en ny dukket opp.

Det andre romaoppholdet varte livet ut. Hun ble kompis med Goethe, som uttalte at Kauffmann var den hardest arbeidende kunstner han hadde møtt, men at hun var misfornøyd med egen innsats.

Kauffmanns begravelse ble storslagen, og båren ble dekorert med to av hennes bilder. I dag kan du se hennes bilder i mange land og på betydelige museer.

Det vakre bildet «Ariadne forlatt av Theseus» fra gresk mytologi forestiller den mytiske Ariadne som ble forført av den vakre krigeren Theseus på Kreta, og hjalp ham ut av kong Minos’ labyrint etter at han hadde drept monsteret Minotauros. Hennes far kongen ble rabiat, og de måtte flykte til Naxos. Men gudinnen Athene befalte den staute krigeren å dra fra øya, og han forlot Ariadne der. Hvorfor aner jeg ikke, og det finnes mange versjoner av historien.

Men er ikke maleriet vakkert? Den triste skjønnhet som innser sin ensomhet.

Så vakkert det røde sengetøyet er mot den varme himmelen. Hennes armbevegelser er sensuelle – ikke minst hånden til venstre for oss, som berører horisontlinjen. Hodet hennes er i mørket, og hånden til høyre er inderlig følsom. Skyggen i ansiktet er mesterlig.

Vil du vite mer?

Tate: Lives of the Artists – Angelica Kauffman
Sotheby’s: The women who dared to paint

Har du noen hundre tusen til overs? Works by Angelika Kauffmann at Sotheby’s.