Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen František Drtikol

 
 
Vlna  – Bølgen. Foto: František Drtikol, 1925

Vlna – Bølgen. Foto: František Drtikol, 1925

 
 

František Drtikol (1883–1961) var en av fotografene som inspirerte meg på 80-tallet da jeg forsøkte å lære om forskjellige former for lys. «Bølgen» er en syklus der han eksperimenterte med lys og form, inspirert av kubistene.

Den synes lang vei at Drtikol var en stor beundrer av Edvard Munch og Egon Schiele. Han er tsjekkisk, naturligvis – gjenoppdaget av verdens største Josef Sudek-forsker, Anna Fárová, som kom over hans bilder i 1972.

Som barn malte Drtikol akvareller. Bildene var fulle av lengsel, ensomhet og dagdrømmer. Jeg har sett noen av dem: en merkelig blanding av skjønnhet og beinhard realisme. Dette vekket mystikken i ham, noe han dyrket i sin formsterke kunst.

František Drtikol er skyggenes mester! Og han ville bli maler. Faren overtalte ham til å begynne å fotografere (for en far!), heldigvis for oss.

Drtikol skrek ut en søken etter livet og han gråt mot døden – i en dødslengsel. Eros og død.