Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Liv Ullmann 75 år

 
 
Fra  Persona  av Ingmar Bergman

Fra Persona av Ingmar Bergman

 
 

I dag fyller Liv Ullmann 75 år. Gratulerer!

Bildet er fra en av Ingmar Bergmans beste filmer – Persona (1966). Her ser vi Ullmann sammen med Bibi Andersson, lyssatt og komponert av «Bergmans øye» Sven Nykvist.

Nykvist sa en gang: «Når jeg ser Liv gjennom kameralinsen, er det ene øyet totalt konsentrert – det andre gråter.»

Persona hentyder til gamle sagn: Vi bærer masker i forskjellige situasjoner i livet. Vi spiller roller hver dag. Liv Ullmanns ansikt er et finstemt instrument av følelser. Hun er vakker. Hennes ansikt blir sterkere og sterkere – hun kjenner seg ikke igjen i de gjennomretusjerte fotografiene vi ser i weekend- og damemagasinene.

Liv Ullmann, regissør og skuespiller . Foto: Morten Krogvold, 2003

Liv Ullmann, regissør og skuespiller. Foto: Morten Krogvold, 2003

Som skuespiller er hun en av de beste i verden. Som regissør har hun den samme kvaliteten. Sofie, Troløs, Kristin Lavransdatter, Fortrolige samtaler – og nå kommer filmatiseringen av et av Strindbergs hovedverk, Frøken Julie.

Norge klarte å si nei til Ullmanns filmatisering av Et dukkehjem i Ibsens jubileumsår. Ullmann fikk med seg Al Pacino som dr. Rank! Jeremy Irons og Kate Winslet sto på rollelisten – location skulle være Ålesund.

Liv Ullmann må ha stillheten inn i filmene. I stillhet har hun også funnet seg i negativitet og yrkesforbud i Norge. Det har ikke vært hennes problem – men Norges.