Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Begrensningens frihet

 
 
Fra serien «The window of my studio. Foto: Josef Sudek, 1948

Fra serien «The window of my studio. Foto: Josef Sudek, 1948

 
 

Jeg skvatt da jeg i disse isoleringstider et øyeblikk fikk lyst til å legge meg på sofaen midt på dagen! En mental trussel om arrest – og jeg var umiddelbart på beina. I disse tider må sløvheten bekjempes med alle midler!

Tankene gikk umiddelbart til min helt Josef Sudek – den enarmede, noe pukkelryggede fotografen fra Praha som døde i 1974. Den fredselskende unge mann ønsket å bli bokbinder – tenk å kunne lese bøker på jobben! Så ble han sendt som soldat til Italia under første verdenskrig. Det måtte gå til helvete – han mistet sin ene arm.

Et av Sudeks prosjekter var «The window of my studio». Det holdt han på med fra 1940 til 1954. Ja, du leste riktig – i 14 år var den ordinære utsikten fra hans lille studio i hans beskjedne hus et av hans hovedprosjekter.

Han skrev:
Hver dag er forskjellig, lyset er ikke det samme. Men viktigere er det at min mentale sinnstilstand forandrer seg daglig. Ikke bare lyset, været og årstider. Ikke minst er verden i endring, den politiske situasjonen forandres. I mitt sinn var utsikten fra mitt vindu annerledes i aprildagene i 1940 enn i maidagene i 1945.

Landskapet endret seg da friheten ble erstattet av kommunismen. De to trærne vokste kanskje litt, bærbuskene også. Det ble bygget et hus på andre siden av gaten – årstidene kom og gikk. Men stort sett endret hagen seg minimalt, og årstidene fulgte sin vanlige syklus. Men MITT indre liv forandret seg, i pakt med mitt nervesystem – verdens uroligheter skapte angst, og noen ganger lettelse. Selvsagt ser man da annerledes på kjente ting? Så bruker man det til å uttrykke en følelse. Er det ikke derfor jeg skaper bilder?

Josef Sudek forlot aldri Tsjekkia som voksen mann.

Stockholm 1978. Foto: Gunnar Smoliansky

Stockholm 1978. Foto: Gunnar Smoliansky

Jeg tenker også på den fremragende, fotografiske poeten fra Sverige, Gunnar Smoliansky. Han skaper sine vakre fotografier i sitt hjem og i Stockholms gater. De fleste unnfanges i hans nabolag. Dette har han han gjort i 50 år. Like vitalt, mystisk og fresht hver gang. Reiser han utenlands er det uten kamera. Så disse dagers isolasjon kan også skape kunstnerisk frihet!

Følg meg på Facebook – der vil jeg komme med tips om bøker, filmer og musikk du kan fordype deg i fremover.